uczniowie

uczniowie
SERDECZNIE WITAMY GOSCI NA NASZEJ STRONIE INTERNETOWEJ POSWIECONEJ SZKOLE JEZYKA POLSKIEGO W ROCKFORD

KRAKOWIACZEK

Szukaj na tym blogu

NASI GOSCIE

poniedziałek, 31 stycznia 2011

KSIAZKA KUCHARSKA ANI Z ZIELONEGO WZGORZA

Bedziemy teraz od czasu do czasu podawac przepisy Ani z Zielonego Wzgorza.
Dzisiaj pierwszy przepis.....
        CIASTKA Z MALINAMI "BOLESNIE 
               ZAOSTRZAJACE APETYT"

PRODUKTY

1 szklanka przesianej maki (250 ml)
1 lyzka stolowa cukru (15 ml)\
1/4 lyzeczki do herbaty soli (ok.1 ml)
6 lyzek stolowych schlodzonego masla (90 ml)
1 zoltko
1 lyzka stolowa wody (15 ml)
1 lyzka stolowa soku z cytryny (15 ml)
mrozone maliny (300 g)
3 lyzki stolowe maki kukurydzianej (45 ml)
1/4 szklamki wody (ok. 60 ml)
3/4 szklanki cukru ( ok. 180 ml)

 BEDA CI POTRZEBNE

duza miska
sitko
szklanki- miarki
lyzki-miarki
noz
mala miseczka
widelec
foremki do ciasta
maly garnek
drewniana lyzka
lyzka
rekawice kuchenn
metalowa podstawka kuchenna lub
duzy plaski talerz
 
WYKONANIE

1. Nagrzej piekarnik do temp. 220C (ok.420 F).
2. Przesiej  make.Wsyp do duzej miski.Dodaj cukier i sol. Wymieszaj widelcem.
3.ODMIERZANIE MASLA METODA WODNA:napelnij szklanke zimna woda (250 ml). Odlej 6 stolowych lyzek wody (90 ml).Wkladaj kawalki masla, dopoki poziom wody nie zrowna sie z brzegiem szklanki. Wylej wode. Nastepnie dodaj maslo do maki i drobno posiekaj nozem.
4. Rozbij jajko.Oddziel zoltko od bialka.Wlej zoltko do miseczki. Dodaj lyzke wody i soku cytrynowego.Wymieszaj widelcem.
5.Wlej zoltko do miski z ciastem.Mieszaj widelcem,dopoki masa nie stanie sie tak zwarta,zeby mozna z niej bylo uformowac kule.
6.Palcami odrywaj male kawalki ciasta i wylepiaj nim rowniutko dno i boki kazdej foremki.Ciasto powinno miec 3 mm grubosci.
7. Wloz foremki do lodowki.
8.PRZYGOTOWANIE NADZIENIA.
Make kukurydziana i wode mieszaj w malym garnku drewniana lyzka,az powstanie jednolita masa. Wmieszaj 3/4 szklanki ( ok. 180 ml) cukru. Dodaj rozmrozone maliny.
9. Gotuj na malym ogniu ,az masa zgestnieje -ok. 10-15 minut. Ostudz.
10. Do kazdej foremki naloz jednakowa porcje malinowego nadzienia ( foremki powinny byc wypelnione do 2/3 objetosci).
11. Piecz w temp. 220C przez 10 minut na SRODKOWYM POZIOMIE PIEKARNIKA. Potem obniz temperature do 180C i piecz jeszcze 15 minut,dopoki ciastka nie stana sie zlotobrazowe.
12. Uzywajac rekawic kuchennych, wystaw foremki z piekarnika i uloz na podstawce. Po 15 minutach ostroznie wyjmij ciastka z foremek.
W LECIE SPROBUJ ZASTAPIC MROZONE MALINY 1 SZKLANKA SWIEZYCH. DELICJE!!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz